Potravinársky priemysel
Riadenie technologických procesov
DETAILY PROJEKTU
Proces výroby sladu sa začína príjmom sladovníckeho jačmeňa, ktorý sa pri vstupe vyčistí. Následne jačmeň prechádza do máčiarne, kde sa v 6 veľkých nádržiach (tzv. náduvníkoch) zmiešava s vodou a necháva odstáť niekoľko dní. Po ukončení máčania je jačmeň v tejto tekutej forme prečerpávaný do klíčiacich tzv. saladinových skríň. Po 6 dňoch klíčenia jačmeň pokračuje na sušiaci hvozd kde sa rovnomerne navrství a vysuší do finálnej formy sladu. Produkt je po ukončení procesu prepravený dopravníkom do sila na následné uskladnenie.
Riadenie a kontrolu všetkých procesov zabezpečujú PLC systémy pozostávajúce z 15 ethernetových procesorov zapojených v jednej technologickej sieti. Zahŕňa 4 150 digitálnych a 225 analógových I/O.
PROCES RIADENIA ZABEZPEČUJE:
- máčanie,
- klíčenie,
- hvozdenie (teplota, vlhkosť, kontrola vsádzky),
- dopravu (systém takmer 115 dopravníkov),
- systém riadenia spotreby elektrickej energie založený na sledovaní štvrťhodinového maximá a následnej úpravy spotreby vypínaním zariadení, ktoré ovládajú menej dôležité tepelné procesy a dúchadlá.
Všetky procesy sú riadené z jednej centrály, ktorá je vybavená 6 PC operátorskými stanicami s vizualizačným softvérom. Špeciálne senzorové jednotky a frekvenčné pohony sú pripojené cez priemyselnú sieť.